Opleidingen

Nederlandstalige cursussen op het gebied van de akoestiek worden onder meer gegeven door onderstaande instellingen. Voor nadere informatie wordt verwezen naar de websites.

Hogere Cursus Akoestiek Antwerpen
De Hogere Cursus Akoestiek wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Akoestisch Genootschap (NAG), de Belgische Akoestische Vereniging (ABAV) en de Expertgroep Akoestiek & Trillingen (ie-net). De cursus heeft een lange geschiedenis, en wordt gezien als toonaangevend in het akoestisch vakgebied. Aan bod komen uiteenlopende aspecten aan de bod, waaronder fysisch inzicht in de geluid- en trillingsleer, geluidperceptie, meet- en signaaltechnieken, industriële lawaai- en trillingsbeheersing, bouw- en zaalakoestiek, elektro-akoestiek en geluidreglementering. De docenten zijn experts uit België en Nederland die verbonden zijn aan universiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven, adviesbureaus en ministeries. Leden van het NAG genieten 15% korting op de cursusgelden.
Meer info vindt u hier

Opleiding Milieu-Geluid (korting NAG leden zie paragraaf 2 Almanak)
De post-hbo-opleiding Milieu en Geluid behandelt de fundamenten van de akoestiek. Aspecten die te maken hebben met geluid en trillingen in relatie tot industrielawaai en verkeerslawaai, geluidhinder, geluidsisolatie en installatiegeluid komen uitgebreid aan bod. Een goede kennis van geluid en trillingen is noodzakelijk om bij te dragen aan lawaaibeheersing. Zo kan geluidsoverlast in de samenleving worden gereduceerd. Aan de orde komen o.a. de fysische achtergronden, de milieuwetgeving, de Wet geluidhinder en praktische methoden om de akoestiek te verbeteren en geluidsoverlast te verminderen. De docenten komen uit de branche zelf. Daarom sluit de opleiding goed aan op de Nederlandse beroepspraktijk en milieuwetgeving.
Meer info vindt u hier

Opleiding Bouwakoestiek
De post-hbo-opleiding Bouwakoestiek behandelt de fundamenten van de akoestiek in relatie tot de gebouwde omgeving. Aan de orde komt een breed scala van aspecten die te maken hebben met geluid en trillingen die van belang zijn voor een goed geluid-technisch ontwerp van gebouwen.Met deze opleiding specialiseert u zich in akoestische voorzieningen voor grote ruimten zoals in de horeca, de utiliteitsbouw en in zalen voor culturele evenementen (modulen: ruimte- en zaalakoestiek). Door middel van practica en metingen raakt u bekend met het meten van geluidstransmissie en nagalmtijden in gebouwen. U leert wat de effecten van akoestische voorzieningen zijn. Het is mogelijk om u alleen te verdiepen in bepaalde delen van deze opleiding. Dit kan met het blok Ruimteakoestiek.

Geoplan: www.geoplan.nl
Peutz Academy: www.peutz.nl
TVVL: www.tvvl.nl
Möllenkramer: www.mollenkramer.nl
Sonus: www.sonus.nl

Colleges akoestiek aan Nederlandse en Vlaamse universiteiten worden onder meer gegeven door onderstaande instellingen. Voor nadere informatie wordt verwezen naar de websites.

VU Brussel:     www.vub.ac.be
UGent: www.ugent.be
K.U.Leuven:   www.kuleuven.be
UvA:   www.uva.nl
RUU:   www.uu.nl
RUG:   www.rug.nl
UM:     www.unimaas.nl
KUN:   www.ru.nl
EUR:   www.eur.nl
TUD:   www.tudelft.nl
TUE:   www.tue.nl
UT:      www.utwente.nl
Schola: www.european-acoustics.org